Home » Галерија » Светосавска академија

Светосавска академија

„ Техничка школа “ је ове, 2015/2016. школске године, заједно са ОШ „ Вера Радосављевић “ из Подвршке, била домаћин прославе Дана Светог Саве. Тим поводом изведен је пригодан програм на коме су заједнички радили наставници и ученици обеју школа.

Гостима су се на почетку обратили руководиоци школа, директорка Драгана Думитрашковић и директор Зоран Николић, након чега су ученицима подељене похвалнице за учешће на традиционалним школским такмичењима.

Уследио је програм састављен од музичког дела у коме су учествовали хор и солисти, да би се на то надовезао драмски приказ везан за деловање Светог Саве у извођењу ученика основе школе „ Вера Радосављевић “.

Други блок Светосавске академије садржао је извођење драмског комада „ Мешовити хор “ који је настао на фрагментим дела Милована Витезовића „ Шешир професора Косете Вујића “.

С обзиром да у 2016-ој години прослављамо јубиларну 160-у годину од рођења Стевана Мокрањца, драмски комад се бави оснивањем првог мешовитог хора у Србији који је Сремац оформио радећи у Првој мушкој београдској гимназији. Поред познатих ликова из Прве мушке гимназије, уведен је и лик управнице Ниже женске гимназије, Катарине Миловук. На сценарију и режији је радила професорка српског језика и књижевности, Антић Гордана, за костиме и шминку се побринула професорка историје Ивана Николић-Радуловић, а за звук и сцену је био одговоран професор Владимир Букатаревић.

С обзиром на тематику комада „ Мешовити хор “ на сцени је приказана музичка представа, па је за хор, солисте и музичку пратњу била задужена професорака Јадранка Мартиновић која води и музичку групу састављена од наших наставника и ученика.

Такође, у комаду је учествовала и фолкорна група састављена од ученика млађег узраста ОШ „ Вера Радосављевић “ из Подвршке.

Програм је завршен свечаном Химном Светом Сави коју су у оквиру представе извели глумци – чланови првог мешовитог хора којим је дириговао глумац у улози Стевана Мокрањца.