Home » Дешавања » „Читамо и пишемо са Аном Франк“

„Читамо и пишемо са Аном Франк“

Изложба „Читамо и пишемо са Аном Франк“ служи као основа за радионице са ученицима. Осим изложбе, преведени и адаптирани су и посебан приручник за наставнике и библиотекаре, као и вежбанке за ученике основних и средњих школа. Амбиција је да ове радионице постану редован део школских активности везаних за 4 важна дана сећања.

Наша школа је била домаћин ове изложбе, где су ученици имали прилику да неколико часова посвете овој теми али и да учествују у радионицама уз помоћ своје професорке историје Иване Николић-Радуловић, тако што су најпре слушали јавни час о Холокаусту, Кристалној ноћи, Јеврејима и Ани Франк а онда попуњавали већ унапред израђене приручнике-вежбанке. На тај начин је и Кладово, као и неки градови по Србији уцртано на мапи музеја Ане Франк, као место где је гостовала ова изложба у оквиру пројекта „Дани сећања“. Завршна презентација пројекта, где су представљени резултати, одржана је у Народној библиотеци Србије у Београду 16.децембра 2015.год., којој су присуствовали и сви „домаћини“ изложбе, па тако и наша колегиница Ивана Николић-Радуловић.

Домаћин семинара је била Народна библиотека Србије која заједно са шведско-српском организацијом Terraforming организовала овај скуп, а покровитељи су Међународна алијанса за сећање на Холокауст – IHRA и Кућа Ане Франк из Амстердама.