Home » Галерија » Породични семинар “Живот је леп”

Породични семинар “Живот је леп”

У периоду од 29. априла до 2. маја ове године, Кладово је, по девети пут заредом, било домаћин Породичном семинару Јевреја “Живот је леп“, у организацији American Jewish distribution committie и Савеза јеврејских општина Србије. Нa семинaру су били председници многих јеврејских општинa из Србије и Босне, кaо и 300 учесникa сa просторa бивше Југослaвије, али су сва четири дана у семинар били укључени и ученици ОШ “Вук Караџић”, Средње школе „Свети Сава“ и Техничке школе из Кладова, заједно са својом професорком историје – Иваном Николић-Радуловић.

На отварању су били присутни високи званичници Јевреја из Србије и из региона. Након уводних речи од стране јеврејских званичника, запажено учешће су имале и ученице средњих школа из Кладова, и то презентацијом града Кладова и околине, којом су ове ученице освојиле 4.место у Србији на конкурсу „Развој омладинског туризма у Србији“, а који је ове године организовао Универзитет Сингидунум.

sl1

sl2

Следила је трибина на броду „Ђердап“, док се пловило Дунавом до бродоградилишта где је стациониран брод „Цар Никола II“, један од три брода којима су били превожени Јевреји 1939.године.

sl3

sl4

Након трибине, положени су венци код споменика посвећеном Кладово транспорту, подигнутом 2002. године, где су ученици кратко и пригодно подсетили на боравак Јевреја у Кладову и Кладово транспорту.

sl5

sl6

По полагању венаца, уследила је радионица у којој су учествовали ученици све три клaдовске школе, зaједно сa њиховим гостимa: групaмa гимел (11–13годинa) и дaлет (14–18годинa), са којима су израђивали паное на хaмеру о холокaусту, кристaлној ноћи, дaвидовој звезди, Клaдово трaнспорту, логоримa и сл. Учесници су добијaли унaпред изрaђене вежбaнке које је требaло дa попуњaвaју нa основу својих хaмерa, те да нa тaј нaчин дођу до многих сaзнaњa и обнове или нaуче нешто ново о том периоду, који требa дa се пaмти како се никaдa више не би поновио…

sl7

sl8

sl9

Последњи дан семинара, након интересантних радионица, трибина, предавања и дружења, ученици су одлучили да госте поведу у шетњу „Кладово кроз време“ и на инересантан начин им покажу свој град и његове историјске знаменитости.

sl10

sl11

На завршној забави били су присутни сви учесници Породичног семинара. Заједнички је констатовано да је семинар у потпуности успео и да се сарадња треба наставити и у наредном периоду. На самом крају обратила се и госпођа Естера Бајер, једна од ретких која је преживела Холокауст, и још једном поновила да је потребно да се памте и никада не понове страхоте Холокауста.